Global İnsan Kaynakları Uygulamaları

GLOBAL İNSAN KAYNAKLARI UYGULAMALARI – ARÇELİK

#ikbloggerlarisirketlerde projesi kapsamında eşleştiğim, yarım asırdan fazla tecrübeye sahip Arçelik’in, Global İnsan Kaynakları Uygulamaları hakkında İnsan Kaynakları ekibinden İşe Alım ve İşveren Markası Takım Lideri Onur BASAT ve ekibinden Berkan MİFLEH’ten bilgi almak ve sizlerle de paylaşabilmek için merkezi olan Sütlüce yerleşkesindeydim.

Hemen konuya geçmeden belirtmek isterim ki projenin başlangıcından bu zamana kadar büyük bir heyecan duyduğum bir süreç yaşadım. Bekarken ziyaret ettiğim, evli olarak yazıya dökmeye çalıştığım Arçelik’te geçirdiğim yarım günlük ziyaret, yazıya dökmekte zorlanacağım derecede bana çok şey kattı.

Onur ve Berkan ile şirket içerisinde ufak bir gezinti gerçekleştirdik. “Daha Sağlıklı Bir Yaşama Adım At” diyerek merdivenleri kullanalım ki biraz kalori yakalım dedik. Fotoğraf Kulübü’ne ait duvardaki fotoğraflar sadece o duvarla sınırlı kalmayıp her katta birbirinden güzel kareler duvarlara asılmış. Çalışanlar diledikleri zaman da Haliç manzaralı spor salonunda spor eğitmeni eşliğinde spor yapabiliyorlar. Birazdan uygulamaları hakkında bilgi alacağım İK Departmanının almış olduğu ödüllerin sergilendiği vitrine ödüller sığmaz olmuş. Gezimizin sonunda hava almak için terasa çıkalım dedik. Terastan selamlar 🙂

www.hakanmaden.net

Havasından ve manzarasından etkilenmemek elde değil.

www.hakanmaden.net

Son bir şey daha aktarayım da gezintimi sonlandırayım; hatırlarsınız Boğaziçi Köprüsü bir zamanlar bakıma alınmış ve ulaşımda aksamalar yaşanmıştı. Arçelik de buna çözüm olarak Anadolu Yakası’ndan gelen çalışanlar için Harem-Sütlüce arasına tekne seferleri başlatmış. Yanlış duymadınız 🙂 Arçelik teknesinden indiğinizde işyerindesiniz. Bence bu bile her sabah bir motivasyon kaynağı. Tamam, şimdi konumuza dönelim.


Arçelik, Koç Holding’in Dayanıklı Tüketim ürünleri alanında 1955’ten bu yana faaliyet gösteren ve tüm dünyada 11 farklı marka altında (Arçelik, Beko, Blomberg, ElektraBregenz, Arctic, Leisure, Flavel, Altus, Grundig, Defy ve Dawlance) hizmet veren, “Dünyaya Saygılı Dünyada Saygın” vizyonuna sahip, Sütlüce merkezli bir kuruluşu. Yarım asırdan fazla tecrübeye sahip olan ve bugün 30 bin çalışanı bulunan Arçelik’in İK ve diğer birimlerin stratejik kararların alınıp ilk uygulandığı yer olan Sütlüce yerleşkesi, 1955’te şu an Bilgi Üniversitesi’nin bulunduğu kampüsteki elektrik santralinden elektrik aldığı için çamaşır makinası fabrikası olarak faaliyetini sürdürüyormuş. 1980 sonrasına doğru fabrikanın şehir içinde kalması sebebiyle merkez ofise çevrilmiş ve şu an dünya çapında 12 üretim tesisi ve 33 ülkedeki satış ofisi ve ar-ge merkezlerinin genel müdürlüğü olarak olarak faaliyetini sürdürüyor.

Merkezi Sütlüce olan İnsan Kaynakları Departmanı da, Türkiye’de uygulanan süreçleri tüm dünyadaki birimlerinde de uygulayabilmek ve uygulatabilmek amacıyla 2006’da yurtdışından sorumlu İK birimini kuruyor. Birim kendi içinde sorumlu olunan ülke ve insan kaynakları süreci şeklinde görev paylaşımı yaparak faaliyetini sürdürüyor. Global İnsan Kaynakları Uygulamaları hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için işe alımı ve işveren markasını dizayn eden ekipten Onur ve ekibinden Berkan ile birlikteydim.

Önceden adaylar kendilerini işverenlere pazarlarken gelinen noktada işverenler kendilerini adaylara pazarlar oldu. Bu tür aksiyon içerisinde olan firmalar da en iyilere sahip olabilmek ve elde tutabilmek için bunu belli bir program-strateji çerçevesinde yapması gerekiyor. Arçelik İK ekibi de yetenek yönetimi kanadında; nasıl işe alabiliriz, hangi süreçleri kullanabiliriz, daha iyi havuz nasıl oluşturabiliriz, hangi noktaya ne kadar personel ihtiyacımız var sorularının yanında işveren markası kanadında da analiz ettiği; biz kimiz, var olan olanaklarımız neler, değerlerimiz neler ve çalışanların daha bağlı çalışabilmelerine yönelik tüm soru ve ihtiyaçları cevaplandıran, sonuçlandıran ve üniversite-sosyal medya-fısıltı gazetesi gibi tüm kanalları kullanarak yayan bir ekip. Bu çalışmaların ortak çıktısı, Arçelik’in tüm dünyada benimsemiş olduğu 5 değeri ortaya çıkarıyor ve Arçelik’te çalışan herkes bu değerlere sahip ve sahip olmalı;

www.hakanmaden.net

Tabi bu ortak değerlerin yanında İK ekibi de kendi iç değerlerini oluşturmuş.

değerler_ik

Dünyadaki tüm birimlerinde ortak olan bu değerler içeride; iç iletişim, eğitim, işe alımlar aracılığıyla, dışarıda ise; üniversite aktiviteleri, sosyal medya, kariyer portalları kanalları kullanılarak duyurulmaya ve canlı tutulmaya çalışılıyor. Şimdi içeride ve dışarıda yapılan bu çalışmalara göz atalım.

İçerdeki İşveren Markası çalışmalarından bazılarına göz atacak olursak;


warmup

1- WarmUp : Oryantasyon programı ile bu büyük yapıya uyumunu hızlandırmayı amaçlayan program.

arçelik-warmUp


pauseandplay

2- Pause & Play : etkinlikler, özel günler, sportif faaliyetleri vs. içeren program.

arçelik-uluslararası-yoga-günüUluslararası Yoga Günü

toplumsal-cinsiyet-eşitliği-için-koştuk Toplumsal Cinsiyet Eşitlik Koşusu

arçelik-Deniz-Kızı---Ulusal-Kadın-Yelken-Kupası Deniz Kızı – Ulusal Kadın Yelken Kupası

arçelik-beko-rusya-10-yılı Beko – Rusya – 10. Yıl kutlamaları

arçelik-heForshe He for She – BM Kampanyası

arçelik-Geleceğin tasarımcıları yeteneklerini konuşturuyor, Arçelik mağazaları çalışanlarının giysileri renkleniyor! Arçelik mağaza çalışanlarının giysileri ile ilgili tasarım yarışması.


talentinyou

3- Talent in You : Eğitim ve mentorluk uygulamaları ile çalışanların desteklendiği program.

arçelik-mentor


gobeyond

4- Go Beyond Yourself : vee Arçelik’te çalışıyorsan kendini her anlamda geliştir.

arçelik-mesaj-doug-gillan


Dışarıdaki işveren marka çalışmalarına da göz atalım;

Global çapta çalışmalarını sürdüren İK ekibi, dünyanın her yerinden yetenek gruplarının beklentilerini öğrenmek, herhangi bir noktasına transfer edecek araçları oluşturmak ve geliştirmek adına hem o ülkedeki oluşturdukları bilgi kanallarından, üniversitelerde gerçekleştirmiş olduğu etkinliklerden ve sosyal medya üzerinden çıkan sonuçları değerlendirip tam bir Ar-Ge çalışması gerçekleştiriyorlar. Bu çalışmalar;

1- İş İlanları: İş ilanlarında aranan pozisyon özel görsel farklılaştırmaya gidilerek daha dikkat çekici bir çalışma yapılıyor.

arçelik-İş-İlanı-2
arçelik-İş-İlanı-1
arçelik-İş-İlanı-3

  


2- Üniversiteler: Kariyer günleri başta olmak üzere yine etkinlik ve konferans tarzı buluşmalar gerçekleştiriliyor.

arçelik-kariyer-günü-odtü ODTÜ Kariyer Fuarı

arçelik-Güney-Afrika,-Defy Güney Afrika, Defy, ilk kariyer fuarı

arçelik-Milano- EuroCucina-Fuar Endüstriyel Tasarım öğrencileri ile Milano’daki EuroCucina Fuarı

arçelik-galatasaray-üniversitesi Galatasaray Üniversitesiİşletme Kulübü – Departmanını Seç etkinliği


3- Müşteri: Bir değer olarak kabul ettikleri İnovasyon’un getirdiği başarı ve ödüller ile zirve yarışına devam ediyorlar.

arçelik-patentler
arçelik-inovasyon

 


4- Endüstri; Yapılan sınır dışı yatırımlar ile diğer ülke çalışanlarına birçok anlamda katma değer sağlamaya çalışıyorlar.

İnovasyon, Ar-Ge ve teknoloji yükleniyor


Hazır Tayland ile ilgili görsel paylaşmışken, burada temeli atılan tesisin tüm süreci görselleştirilip paylaşılarak heyecanlarına bizleri de ortak ediyorlar.

Beko Thai 1
Beko Thai 3
Beko Thai 2

  

Yine Tayland’la ilgili İK’nın bu ülkede gerçekleştirmiş olduğu yoğun fizibilite çalışmalarından da bahsetmek isterim. Tayland fabrikası için çalışmalar 2012 yılında başladı ve fabrika 2015’te faaliyetine başladı. Tüm altyapı fizibilite çalışmalarına kadar İK da büyük rol aldı. Mesela, o ülkenin kültürünü, kullanılan teknolojisini, ekonomik durumunu, kişi başı gsmh ve yürürlülükteki hukuklarına kadar her bir ayrıntı İK ekibinin orada yürüteceği işe alım ve süreçlerinin devamını etki edecek nitelikte. Tayland hakkında ben de biraz araştırma yaptım. Mesela, hepatit A ve B gibi hastalık yoğun olduğu için gitmeden önce bu aşıları yaptırmanız gerekiyor. Krallıkla yönetilen, Budist inancın hakim olduğu ve güçlü pazarlıkların yapıldığı bir memleket. Yurtdışı İK ekibi, tüm ülkeler hakkında bu tür bilgileri araştırmak ve çalışma sistemini ona göre uyumlandırmak zorunda kalıyor. Bırakın bunu, saat farklılıkları bile işlerinizi zora sokabilecek en basit ayrıntı. Anlatmak istediğimi kolaylaştıracak BrandMap’in araştırma görselini paylaşmak istiyorum. Yurt dışı İK ekibi aynı bu şekilde sorumlu oldukları ülkeler ile işbirliklerini bu gibi kuralları göz önüne alarak yürütüyorlar;

Cn9mr1UWIAAv45L

Expat ve HeadHunter sürecinden de bahsedelim. Arçelik’in şu an 100’e yakın expatı mevcut. Tayland sürecinde de fabrika kurulmadan önce expat ve onun yanında oradaki süreci yönetecek ekip yönlendirilmesi yapılmıştı. Yine İK, gönderilecek ekibin planlamasını, orada bulunulacak zaman kadar türlü ihtiyaçların giderilmesini, işin sonuçlanıp ülkeye dönüşünün planlaması ve şirket içerisindeki yeni kariyer yolunun çizilmesine kadar tüm süreci yürütüyor. Expat sürecini sadece bilgi transferi olarak sınırlandırmayıp çalışanların yurtdışı deneyim kazandırma yönünde de kısa-uzun süreli programlar gerçekleştiriliyor.

  

Yine bunun dışında tüm dünya üzerindeki birimlerinde işe alım, performans değerlendirme, yetenek yönetimi ve ik planlaması gibi tüm süreçlerde SAP ve SuccessFactors kullanılıyor. Tüm dünyanın canlı olarak yürüttüğü bu programda tüm dünya Türkiye İK ekibinin takvimine göre hareket ediliyor. Türkiye İK ekibinin belirlediği zamanda performans değerlendirme, belirlediği zamanda da ücret görüşmeleri gerçekleştiriliyor.

İK ekibi yine intranet tarzı bir portal aracılığı ile İK’nın alt fonksiyonlarının tanıtımını ve işlevlerinin tanıtıcı bir sayfa oluşturmuş. Bu sayfada her bir ik biriminin ne tür işler yaptığı, hangi noktalarda size destek olabileceklerini öğrenebiliyorsunuz. En çok takip edilen konu ise “Nasıl Expat Olunur?”. Bu ve buna benzer birçok şeyi bu portal sayesinde öğrenebiliyorsunuz.

Bir blogger olarak bana aktarılan bilgileri ve benim de yaptığım araştırmaları sizlerle paylaşmaya çalıştım. Arçelik, köklü bir firma olmanın yanında yaş ortalaması oldukça düşük. Ben dinazor görmedim mesela 🙂 Araştırmamı sürdürürken Yusuf DÜNDAR’ın blog yazısına denk geldim. Kendisi Arçelik’te geçirdiği zorunlu stajından gözlemlerini paylaşmış. Burada ele almadığım çoğu şeyi oradan okuduğunuzda Arçelik’te çalışmanın ayrıcalıklı olduğu noktasında hem fikir olacağımıza inanıyorum. En basit ifadesi şu şekilde “işinizi düzgün yapıyorsanız bu işletmede kimse sizin kıyafetinize karışmaz”.

arçelik-peryon-odul

Global İK Uygulamaları kapsamında Arçelik İK ekibi ile eşleşmekte dolayı şanslıyım. Çünkü benim de ele almaya çalıştığım konu hakkında; PERYÖN 2014 – İnsan Yönetimi Ödülleri’nde, Arçelik A.Ş. değerlerini yansıtan işveren markası konumlandırması ve yaptığı fark yaratan global uygulama ve iletişim faaliyetleri ile “İşveren Markası Oluşturma” kategorisinde birincilik, şirket stratejileri paralelinde, yeteneklerin çekilmesi, belirlenmesi, geliştirilmesi ve elde tutulmasına yönelik başarılı uygulamaları ile de “Yetenek Yönetimi” kategorisinde de ikincilik elde ettiğini hatırlatmak isterim.

arçelik-insankaynakları-ekip-hakanmaden

#ikbloggerlarisirketlerde proje ekibine ve Arçelik İnsan Kaynakları ekibinden İşe Alım ve İşveren Markası Takım Lideri Onur ve ekibinden Berkan’a misafirperverlikleri için çok teşekkür ediyorum.

Saygılarımla

HakanMADEN

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.