İyi ki memur olmayı başaramadım. Sorgulayan, geliştiren, iyileştiren ve üreten bir karaktere sahibim. Bu özelliklerimi sıradan ve rutin işlerde sergileyemeyecek olmamın bana uzun vadede mutsuzluk yaratacağını düşünüyorum.
İş hayatında da daha çok insan kaynaklarının organizasyonel gelişim ve dijitalleşme alanından zevk almamın sebebi de sanırım bu. Sürekli iyileştirme ve devam eden uygulamaları sorgulama ve daha iyi hale getirme çabası beni mutlu ediyor. Bu alanda yapılacak çok iş var çünkü “boyalı bank” hikayesinin en hakim olduğu alanlar da burası sanırım.
Boyalı Bank Efsanesi
Boyalı Bank efsanesinin birçok versiyonu vardır. Benim duyduğum ve yorumladığım;
…bir komutan, kışladaki bir bankı boyatır. Boyası bozulmasın ve kimse oturmasın diye de başına nöbetçi atar. Aradan onca komutan gelir geçer, kimse de burada “neden” nöbet tutuluyor demeden nöbet listelerine eklemeye devam ederler. Bir gün bir komutan “sorgular”. İlk nöbeti yazan komutana (artık emekli olmuştur) bir şekilde ulaşır ve sorar; “komutanım, kışladaki bankın başında nöbet tutulmaktadır ve sizin emriniz ile başladığını öğrendim, neden bu emri verdiniz” diye sorar. Komutan da der ki; “boyası hala kurumadı mı?”...
İçindekiler
İş hayatı bir park, yaptığımız işler birer bank, bizler de nöbetçileriz. Bence iş tanımlarımızın ötesinde nöbetçi olabilirsek değişim ve gelişim yaşanabilir. İşinde anlam bulamayanlar için de yaptıkları işin hikayesini ve 5N1K’ya verdiği cevapları merak ederler ise belki aradıkları mutluluğu bulabilirler.
Boyalı Bank Avcısı Önerileri
Boyalı Bank Avcısı olarak bazı öneriler;
- Prosedür-Yönetmelik-Talimat gibi yazılı dokümanların gözden geçirerek uygulamaların, formların, onayların ve iş süreçlerinin etkinliği yeniden değerlendirilebilir. Bu alan daha çok Kalite Yönetim Sistemi gereği birçok sürecin tanımlanması ve formlarının oluşturulması gereği uygulamadan uzak ifadeleri barındırabiliyor. Yazdığını yap, yaptığını yazma şeklinde yorumlandığından çok fazla boyalı bank yer alabilir.
- Görev Tanımları gözden geçirilerek aktif/pasif görevler yeniden belirlenebilir. Görev artık ömrünü tamamlamış olabilir veya kişi görevi dışında birçok görevi de üstleniyor olabilir. Boyalı bankta neden nöbet tuttuğunu güncellemek gerekebilir.
- İş akış şemalarını incelenerek süreçlerin uygulama akışları ve etkinliği kontrol edilebilir. Dijitalleşme ve değişimle birlikte birçok süreç ömrünü tamamlamış veya farklı bir sürece bürünmüş olabilir.
- Rapor alıcı ve vericilerin yeniden buluşturularak rapor içeriği, periyodu, ilgili muhatapları yeniden değerlendirilebilir. Boyalı bankta nöbet tutulmasını isteyen komutandan bunun nedeni, ne zamana kadar, ne şekilde ve nasıl nöbet tutulması gerektiği tekrar sorgulanabilir.
- Toplantıların konuları, içeriği, periyodu ve ilgili katılımcıları yeniden değerlendirilebilir. Toplantıların amacı, niceliği ve niteliği tekrar tekrar sorgulanabilir.
Boyalı Bank Avcısı All Star
İnsan Kaynakları alanında trendler sürekli değiştiği gibi iş süreçlerimiz de dijitalleşmeye paralel olarak anlık olarak değişiyor ve gelişiyor. Sayın Muhammed Satılmış’ın yazısında dediği gibi; “şimdi kollarınızı sıvayın, ‘boyalı bank avcısı’ gibi hareket ederek tüm bankları bulun ve buralarda nöbet tutan arkadaşlarınızı başka alanlara kaydırın.”
Boyalı Bank Avcısı All Star başlasın…
ikblogu.com üzerinde yayınlanan yazım için; http://www.ikblogu.com/boyali-bank-avcisi-ikblogu.html