İşe Alımda Aranan Teknik ve Sosyal Beceri

İşe Alımda Aranan Teknik ve Sosyal Beceri

İş dünyasında en çok aranan beceriler teknoloji alanındaki gelişmelere bağlı olarak değişiyor. Bunları önceden görüp harekete geçmek istihdam alanındaki şansın artmasını sağlayacaktır.

Dünya Ekonomik Forumu tarafından hazırlanan The Future of Jobs raporunda, otomasyon nedeniyle yaklaşık 5 milyon işin ortadan kalkacağına işaret ediliyor. Yine yapay zekanın, şirketlerin yönetim kurullarının bir parçası olması bekleniyor. Değişen dünya koşullarına adapte olabilmek de belli bir beceri gerektiriyor aslında. İşletmelerin istediği teknik beceriler çok hızlı bir değişim gösterebiliyorken, zaman içinde çok yavaş değişen sosyal becerilerin ise önemi her geçen gün daha da artıyor. Bu yazımda da bu becerileri tanıtmaya çalışacağım.

İnsan kaynakları profesyonelleri tarafından işe alım sürecinde adaylarda aranan beceriler 2 ayrı biçimde değerlendiriliyor. Teknik ve sosyal beceri.

Teknik Beceriler Nedir?

Teknik beceri; yapılacak işte kullanılacak araç ve gereçleri kullanabilme yeteneğini, ölçülebilir ve kanıtlanabilir yeteneklerin toplamını ifade ediyor. Bazı temel teknik becerilerden bahsedecek olursak;

  • Ms Office; Word, Excel, Powerpoint, Outlook, Project, Visio, OneDrive, OneNote, ToDo
  • Adobe; Photoshop, Illustrator, PremierePro, After Effect, Dreamweaver, Acrobat
  • PLC; Allen-Bradley, Siemens, Schneider Electric, Delta, Omron, Abb, GmtCnt
  • AutoDesk; Autocad, Revit, 3D Max, Invertor, Navisworks
  • ISO; 9001, 14001, 18001, 22000, 27001, 50001

Sosyal Beceriler Nedir?

Sosyal beceri; işi yerine getirirken sergilenen davranışları, soyut ve ölçülmesi zor olan beceriler toplamını ifade ediyor. Bazı temel sosyal becerilerden de bahsedelim;

  • İletişim Becerileri; dinleme, sözlü ve yazılı iletişim, beden dili, takım çalışması, empati kurabilme, müzakere ve ikna kabiliyeti, çelişki yönetimi, zaman yönetimi, stres yönetimi, problem çözebilme, iş etiği ve geri bildirimlere açık olma
  • Karakter Özellikleri: dürüstlük, sorumluluk alma, kolay adaptasyon, karar alabilme, şefkat, sabır, cesaret, sadakat
  • Alışkanlıklar: gönüllü aktivitelere katılma, spor yapmak, dengeli beslenme
  • Sosyal Zerafet: lütfen, teşekkür ederim, özür dilerim diyebilmek, izin isteyebilmek, insanlara yardım etmeyi teklif edebilmek
  • Liderlik: kişilere yön vermek, sorunlara farklı bakış açılarıyla bakabilmek ve onlara etkin çözümler bulmak, insanlara destek olmak ve onları geliştirmek

Sosyal Beceri İşe Alım Kararını Etkiliyor

İşe alım noktasında teknik beceriler aranan pozisyon için olmazsa olmazıdır. Fakat karar aşamasında sosyal becerisi daha kuvvetli olan aday ön plandadır. Yine burada işe alımlarda etkili oranlardan bahsedersek %44 teknik, %56 sosyal beceriler ağırlığı söz konusu. Yine araştırma raporları gösteriyor ki;

  • İnsan kaynakları çalışanlarının %70’i, bir adayı değerlendirirken öncelikle adayın teknik becerilerine bakıyor.
  • İnsan kaynakları çalışanlarının %40’ı, adayların cv’lerinde, sadece teknik becerileriyle ilgili bölümleri dikkate alıyor.
  • İnsan kaynakları çalışanlarının %30’undan azı, iş başvurusunda bulunan adayların görüntüledikleri cv’lerini ilgili departmanın yöneticisi ile paylaşıyor.
  • Adayların %35’i katıldıkları iş görüşmelerinde işverenin beklentilerini karşılayamayacaklarının hissine kapılıyor. İşverenlerin ve işe alım uzmanlarının %40’ı da bu görüşün gerçekte de doğru olduğuna katılıyor.
  • İnsan kaynakları uzmanlarının %70’i, adayların farklı sektördeki işlere başvururken cv’lerinde yer alan becerilerini etkili bir şekilde ön plana çıkaramadıklarını ve cv’lerini ilgili işe göre başarılı bir şekilde yeniden uyarlayamadıklarını belirtiyor.
  • İnsan kaynakları uzmanlarının %60’ı, adayların iş arama portallarında yer alan cv’lerine anahtar kelimeler eklemelerinin olumlu yönde katkı sapladığını, anahtar kelimelerin yer aldığı cv’lerin daha kolay ulaşabilir olduğunu belirtiyor.

Hazırlamış olduğumuz cv’lerimizi tekrardan değerlendirmek adına bu veriler bir mesaj niteliğinde. Cv’miz bizim teknik becerilerimizi yansıttığı gibi sosyal becerilerimizin de yer aldığı alanı artırmamız gerekiyor.

Sosyal Becerisi Kuvvetli Aday Bulmak da Zor Eğitmek de Zor

SHRM raporuna göre dijitalleşen dünyada, gelişmiş sosyal becerilere sahip adaylar işe alımda daha çok rağbet görüyor. İşverenler de işe alımlarda, makinelerin gerçekleştiremediği becerilere sahip olan adayları daha çok tercih ediyor. Fakat bu adayları bulmanın hiç de kolay olmadığı görülüyor.

Yine, Pew Araştırma Merkezi tarafından yapılan bir araştırmaya göre; makineler, operasyonel, idari, sayısal beceriler gibi yetenekler gerektiren temel işleri yapacağı için yakın gelecekte en çok aranılan beceriler, makinelerin henüz gerçekleştiremediği sosyal beceriler olacak.

Teknik becerilerin dijitalleşmeyle birlikte öğrenilebilmesinin daha kolay olduğu şu dönemde sosyal becerilerin geliştirilmesi daha zor gözüküyor. Aslında sosyal becerisi yüksek adayı bulmak da zor, eğitmek de gerçekten zor.

Sosyal becerilerin daha da önemseneceği gelecek dönümde sosyal becerileri kuvvetli olan adayların büyük başarılara imza atacağını söyleyebiliriz.

En Çok İhtiyaç Duyulan Beceriler

Linkedin araştırmasına göre geçen yıl en fazla talep gören beceriler arasında bulut bilgi-işlem, yapay zeka ve analitik muhakeme başı çekiyordu. Bu yıl da aynı beceriler listede yer alıyor ama 2020’de en fazla talep görecek becerilerden bazıları ise şöyle;

Mezun Olmadan Önce Kendimizi Tanımamız Önemli

Kampüs hayatının sadece derslerden ibaret olmadığını, hem mesleki hem de kişisel gelişimimiz adına bir çok fırsatı barındırdığını düşünmeliyiz. Bu bağlamda, üniversite hayatı boyunca düzenlenen etkinliklere dahil olarak, kulüp-stk gibi kuruluşlarda görev alarak ve olabildiğince fazla staj yaparak kendimizi tanımak adına yapacağımız bu tür aktiviteler kendimizi tanımamız için yardımcı olacaktır.

Sosyal becerilerin sizler için en büyük ölçütü, bu tür aktivitelere dahil olmak olacak. Bu sayede;

  • Konfor alanınız dışına çıkarak potansiyelinizi tanıyacaksınız,
  • Farklı yaş ve kültürdeki insanlarla ilişkiler kurarak iletişim becerilerinizi tanıyacaksınız,
  • Karar vererek ve aldığınız kararların sonuçlarını görerek sorumluluk bilincinizi tanıyacaksınız,
  • Ekibin parçası olarak işbirliğinizi geliştireceksiniz,
  • Kendinize uyan-uymayan bir çok işi anlayabileceksiniz ve
  • Duygularınızı tanımayı ve yönetmeyi öğreneceksiniz.

Yararlı olmasını dilerim.

Hakan MADEN


Kaynaklar;

One thought on “İşe Alımda Aranan Teknik ve Sosyal Beceri

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.