2020 En İyi İşveren Yolculuğum

2020 En İyi İşveren Yolculuğum

Great Place to Work yolculuk hikayem, insan kaynakları alanına adım attığım ilk yıllarımda hayallerimin bir parçası olarak başlamıştı diyebilirim. İnsan kaynakları alanında takip ettiğim duayen isimlerin bu platformlarda şirketlerini başarılara ulaştırmaları beni de o zamanlar tetiklemişti.

Kariyer hayatımda benim için önemli bir istasyon olarak görüyorum ve diğer istasyonlara ulaşabilmem adına bana şimdi daha büyük güç veriyor. Her bir hayalimin ve projemin gerçekten doğru bir zamanda en iyi şekilde gerçekleştiğine inanıyorum. Great Place to Work® Türkiye Enstitüsü ile irtibata geçtiğim ilk günlerde bu yolculuğa adım atmak istediğimi ama şu an doğru bir zaman olmadığını belirtmiştim.

Şu an çalıştığım Artemis Arıtım’ın kurumsallaşma yolculuğunda İnsan Kaynakları sistemini kurulumu, kurum kültürü ve işveren markası çalışmaları gibi alt yapı anlamında büyük bir hazırlık yapılması gerekiyordu. Tabi bu yeni oyunun kuralları tamamen en iyi işveren olma perspektifinde hazırlanıyordu.

Artemis Arıtım

Sektöründe gerçekten acık ara önde olan Artemis Arıtım kurucularının vizyonlarının geniş olması bu yolculuğu daha da kolaylaştırdı. Çevre sektöründe birçok işkolunu tek çatı altında birleştirmesi, en fazla çalışan sayısına sahip olması, yönetim ve kalite danışmanlarıyla çalışmaları, YTÜ Teknopark İkitelli yerleşkesinde bulunarak Ar-Ge faaliyetleri gerçekleştirmeleri, #25litre belgeselinde yer alan tek ticari kuruluş olmaları vs. gibi etmenler de bahsedebileceğim birkaç destekleyici unsur.

Kendi bünyemizde ve bağımsız bir kuruluş aracılığı ile gerçekleştirdiğimiz çalışan memnuniyeti ölçüm süreçlerinde birçok deneyimim oldu. Fakat Great Place to Work yolculuğu benim için de firmam için de ilk olacaktı. Aynı zamanda 2020, Artemis Arıtım’ın 20. yılı olması sebebiyle de çok önem arz ettiği için heyecanımız ikiye katlandı diyebilirim.

Certified Kutlamamız

Birçok firmanın biliyorum ki bu sürece sadece genel merkezlerini veya başka bir bölümünü dahil ederek ilerliyordu. Bu sayede kendilerince oranı düşüren bölüm ve çalışanlardan arınarak hedeflerine ulaşabileceklerini düşünüyorlardı. Fakat biz bir aileyiz diyerekten tüm çalışanlarımızın bu sürece dahil olmasını istedik. Ödül almaktan ziyade gerçekten tarafsız, uluslararası kuruluş olan ve benchmark anlamında zengin bir kuruluş ile kendimizin bir checkupını çekmek istedik.

Great Place to Work® Modeli, temelinde güven olan 5 boyuta odaklanıyor. Çalışanlar ile yöneticiler arasındaki ilişki Güvenilirlik, Saygı ve Hakkaniyet Boyutları, çalışanlar ile yaptıkları iş arasındaki ilişki Gurur Boyutu  ve birlikte çalıştığı takım arkadaşları ile arasındaki ilişki Takım Ruhu boyutudur.

Great Place to Work® Modeli

Great Place to Work® Modeli’ne göre harika bir işyerinin tanımı ise;

  • Çalışanların yöneticilerine güvendiği,
  • Yaptıkları işten gurur duyduğu ve
  • Birlikte çalıştığı insanlardan keyif aldığı yerdir.

Çalışanlarımızın mevcut kurum kültürü hakkındaki algılarının ölçümlendiği Trust Index© Çalışan Anketi’ne %98 gibi yüksek bir katılım oranı gerçekleşti. Yine bu yolcuğulun diğer bir adımı da İnsan Kaynakları uygulamalarımızın bütünün analiz edildiği Culture Audit© İşyeri Kültürü Analizlerini doldurmaktı.

Certified Kutlamamız

Değerlendirme araçlarını tanımlarsak eğer;

  • Trust Index© Çalışan Anketi; çalışanların iş yeri kültürü algısının Great Place to Work® modeline ait 5 boyut üzerinden ölçümlenmesini sağlıyor. Tamamen çalışan bakış açısı gündemde.
  • Culture Audit© İşyeri Kültürü Analizi; insan kaynakları ve yönetim uygulamalarının, politika ve yaklaşımlarının değerlendirilmesini sağlıyor. Tamamen yönetim bakış açısı gündemde.

Trust Index© Çalışan Anketi’ni tamamlamak çok kısa sürdü. Çalışma arkadaşlarımızın bu tür süreçlere daha önceden dahil olması ve sürecin güvenirliliğine olan inancı hem katılım oranını etkiledi hem de kısa sürede tamamlanarak amacına hizmet edilmesini sağladılar. Yeni kurulan bir İK sistemi için de en zoru Culture Audit© İşyeri Kültürü Analiz dokümanlarını doldurmak oldu aslında. Burada hem yönetim hem ik en fazla zorlanan ekip oldu diyebilirim. Çünkü atılan birçok adım, başarılan birçok hikaye ve hedeflenen onca proje kurguları vs. biz gerçekten bir çok şey yapmışız diyebildik ve bunu da en iyi şekilde derleyerek anlatmaya çalıştık.

Global çapta 5 kıtada, 60’tan fazla ülkede faaliyet gösteren Great Place to Work, tüm bu çalışmaları özel danışmanları tarafından değerlendirilerek, recognition programına dahil olan şirketler arasında yeterli baraj ortalamasını geçen firmaları en iyi işveren listesine dahil ediyor.

Türkiye’nin En İyi İşverenleri 2020 Online Ödül Töreni

Değerlendirmeler neticesinde ilk defa katılım sağladığımız bu yolculuğumuzda önce “Certified” unvanına layık olduk. Biz bu mutluluğu yaşarken, certified unvanına sahip firmalara arasında da en iyi dereceyi göstererek akabinde “En İyi İşveren” ödülü alarak da mutluluğumuza mutluluk kattık. Kısa sürede bu iki güzel haberi gerçekten beklemiyordum itiraf edeyim 🙂

Uzun yıllardır bu ödülü alan firmaları, ik’cıları ve ödül törenlerini takip ediyordum. Gün gelip bizim de ödül alacağımız bir tören gerçekleşecekti ki pandemi sebebiyle bizim ödül töreni de hayal oldu. Kutlama için onca hayaller kurmuştuk. Her ilkin bir ilki oldu ve ödül törenimizi online olarak, evimizden, ekran karşısında gerçekleştirmiş olduk, olsun 🙂

Türkiye’nin En İyi İşverenleri 2020 Online Ödül Töreni

Sonuçta ödülümüzü aldık ve bunun keyfini sürmek, reklamını yapmak da hakkımız. Ama unutmuyorum ve unutmuyoruz ki bu süreçte iyileştirmemiz gereken yeni alanlar ve o noktalara fokuslanarak iyiden mükemmele yolculuğumuz devam edecek.

En İyi İşveren olma yolundaki yolculuğunuza danışmanlık hizmetimle eşlik edebilirim 🙂

Sevgilerimle.

www.hakanmaden.net
Great Place to Work 2020 Ödüllerimiz
Türkiye’nin En İyi İşverenleri 2020 Online Ödül Töreni
Türkiye’nin En İyi İşverenleri 2020 Online Ödül Töreni

Kaynaklar;

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.