Karar verme, birden fazla seçenek arasından bir tercihte bulunmak olarak tanımlanır. İş yaşamında odak nokta ise amaçlara ulaşabilmek adına etkin karar vermek, bu kararın yerine getirilmesi için de aksiyon alınmasını sağlamaktır. Karar vermek, bir yöneticinin asli görevidir. Bu asli görev için işinizi kolaylaştıracak dört karar verme yöntemi;
1- BAĞIMSIZ KARAR VERME YÖNTEMİ
Önce karar verme yöntemini ele alalım. Adından da anlaşılacağı gibi bu yöntemde kararı bir tek kişi sadece kişisel deneyimleriyle ve mantığına dayanarak verir. İsterseniz son kararı tek başınıza verir ya da bu yetkiyi bir başkasına devredebilirsiniz.
2- ARAŞTIRMA YÖNTEMİ
Genellikle daha sistemli çalışmaktan yanaysanız araştırma yöntemini tercih edebilirsiniz. Kişisel deneyimler her zaman önemli ve çoğu zaman yardımcı olsa da araştırma yöntemi başkalarının görüşlerini almayı ve uzmanlara danışmayı da çözüm arama sürecine dahil eder.
3- “EN POPÜLER” YÖNTEMİ
Bazı yöneticiler doğrudan “en popüler” yöntemine başvururlar. Bu yöntem her sorunu ekibinizin oylamasına sunmaya dayanır. Böylece hızlı ve dolaysız bir yöntemle en çok kabul gören çözümü bulabilirsiniz.
4- İŞ BİRLİĞİNE DAYALI KARAR VERME YÖNTEMİ
Son olarak iş birliğine dayalı yönteme göz atalım. Bu yöntemde bütün ekibin ortak bir karara varması beklenir. Sonuç almak daha uzun sürebilir ama herkesin desteğine ihtiyacınız olduğunda gerekli ve işe yarar bir yöntemdir.