İş başvurusunda bulunanların %10’undan daha azı mülakata katılmaya hak kazanıyor. Hepsi sizin kadar yetkin ve kabiliyetli on kişi olduğunu varsayalım, ön plana çıkmanızı sağlayacak farklı bir özelliğinizin olması gerekir. İşte bu noktada kendinizi doğru şekilde tanıtmak devreye girer.
Kendini kısaca tanıtır mısın? Mülakatların temel giriş sorusu olmakla birlikte büyük etkiye sahip olduğu düşünüyorum. Kendi tanıtımını yapmanın böbürlenme, övünme veya rahatsız edici olmakla bir alakası yoktur. Kendi tanıtımını yapmak, kişisel başarılar ve sizi diğerlerinden ayıran özelliklerle ilgilidir.
İş yerindeki ve hayatın diğer alanlarındaki başarılarınız hakkında açık ve net bir şekilde konuşmak zor olabilir, ancak bu, diğer insanların sizin deneyim ve yeteneklerinizi fark etmelerini sağlamanın tek yoludur. Kendinizi doğru şekilde tanıtmak, esasında hava atmaktan ve narsist ya da benmerkezci olmaktan farklı bir şeydir. Kendini tanıtmak özgüven göstergesidir.
İçerik
Kendini Tanıtmak Nedir?
Kendini tanıtmak, kuruma katabileceğiniz değer ve beceriler konusunda ilgili kişileri bilgilendirmektir. Böylece bu kişiler söz konusu iş için en uygun adayın siz olduğunuzu bilerek sizi işe alıp mümkün olan en iyi seçimi yapabilirler.
Kendinizi doğru şekilde tanıtmak, her gün yaptığınız işe bakarak sahip olduğunuz becerileri ve neler yaptığınızı analiz edip bu becerileri kendinizi geliştirmek için kullandığınız bir süreçtir.
Kendi Tanıtımını Yapmak Neden Zordur?
Kendini tanıtmakla ilgili en büyük yanılgılardan biri hava atmakla aynı olduğu düşüncesidir. Tüm dünyada bir sürü kişi kendi tanıtımını yapmaktan korkuyor ve genellikle “şov yapma” cümlesini duyduklarını söylüyor. Ayrıca kendini tanıtmak bazı insanlara kültürel olarak da zor geliyor. İnsanlar esasen kendilerini kötü hissettirdiği için kendilerini tanıtma konusunda zorlanıyor.
Kendinizi Doğru Şekilde Tanıtmak Neden Önemlidir?
İş başvurusunda bulunanların %10’undan daha azı mülakata katılmaya hak kazanıyor. Hepsi sizin kadar yetkin ve kabiliyetli on kişi olduğunu varsayalım, ön plana çıkmanızı sağlayacak farklı bir özelliğinizin olması gerekir. İşte bu noktada kendinizi doğru şekilde tanıtmak devreye girer. Açık pozisyonların yaklaşık %85’inin sahip olunan bağlantılar sayesinde doldurulduğunu ve bu çevreye becerilerinizi kendinize güvenerek anlatabilmenin oldukça gerekli olduğunu öğreniyoruz.
Çalışmalar, kendinizi doğru tanıtmanın, sadece işe alınma olasılığınızı değil, gerçekten başarılı olacağınız bir işe alınma olasılığınızı da artırdığını gösteriyor. Yeteneklerinizi, niteliklerinizi ve geçmişteki başarılarınızı ne kadar doğru ifade edebilirseniz, etkileşimde bulunduğunuz kişinin sizin hakkınızda doğru kararı verebilme ihtimali de o kadar artar. Kendi tanıtımınızı yapmak, kullanmadığınız potansiyelinizi ortaya çıkarabilir.
Kendini Tanıtma Üzerine Koçluk Seansı
Kendini tanıtmanın neden zor olduğunu ve bundan neden bu kadar korkulduğunu açıklığa kavuşturmak için örnek koçluk seansı;
Koç | Yaptığın işte neden iyi olduğun üzerine düşünmeni istiyorum… Şimdi sizi olağanüstü kılan özellikleri yazmaya çalışın… Bunu yazmak size kendinizi nasıl hissettirdi? |
Koçi | Sanırım hiç kolay olmadı. Hatta oldukça zor oldu diyebilirim. İçgüdüsel olarak nasıl yapsam da kâğıda çok bir şey yazmadan kurtulsam diye düşündüm. Ama başardığınız şeyleri düşünüp yazmaya başlayınca, başarılarınız biriktikçe birikiyor ve “aslında bu konuda konuşabilirim” diyorsunuz! |
Koç | Sesli okuyabilir misiniz? |
Koçi | Tamam… Olağanüstüyüm çünkü müşterilerin gülümsemesini sağladım… Kendi işimi kurdum… Olağanüstüyüm çünkü 250 mağazayı yeniden markalaştırarak şirket portföyüne kattım… İyi bir patron olmak için çok çalışıyorum… Ailemden üniversiteye giden ilk kişi benim… |
Koç | Bunu sesli okumak kendinizi nasıl hissettirdi? |
Koçi | Sanırım sesli okumak, yazmaktan daha zordu… CV bana değil de başkasına ait gibi hissettim… İlk başta sanki bu sıfatlara layık değilsiniz gibi geliyor ama sonra görüyorsunuz ki hepsi gerçek… Bu liste, kabiliyetli olduğumu fark etmemi sağladı. Sanırım ilk kez oturup gerçek başarılarımın neler olduğunu düşündüm… Kendimi tanıtırken “şu görevde çalıştım, bu şirkette şu işi yaptım” ifadeleri yerine “bu şirkette şunu başardım, şunu sağladım, şunu geliştirdim” ifadelerini kullanmalıyım. |
Kendini Tanıtma İpuçları
Bugün, kendinizi tanıtmak ve başarılarınızı daha iyi ifade edebilme konularında bazı tavsiyeler;
Başarı Listenizi Yazın
Öncelikle sizi olağanüstü kılan özelliklerin listesini yazabilirsiniz. Mesela spor ödülü kazanmış olmak gibi.
Güven Çantanızı Hazırlayın
Gerçekleştirdiğiniz ve gurur duyduğunuz her şeyi, tüm başarılarınızı düşünün. Bu başarıları zihninizde canlandırın ve hayali bir çantanıza koyun. Becerileriniz, yetenekleriniz ve geçmişteki başarılarınız hakkında tutkulu bir şekilde konuşmak, kendinizi tanıtmak konusunda güveninizi artırmanın mükemmel bir yoludur. Güven çantası, öz güveninizi artırmak için yararlanabileceğiniz klasik bir beceri veya tekniktir.
Tanıtım Kaslarınızı Güçlendirin
Kendi tanıtımınızı yapmayı şöyle düşünmenizi istiyorum. Bunu tıpkı çalıştırılması gereken bir kas gibi düşünebilirsiniz. Size doğru gelecek bir şekilde becerileriniz, güçlü yönleriniz, edinimleriniz ve başarılarınız hakkında konuşabilmelisiniz. Bunu yaptığınızda zamanla bu alışkanlığı edinecek ve hangi konuda iyi olduğunuzu söylemekten gurur duyacaksınız.
Kendi tanıtımınızı destekleyeceğini düşündüğüm diğer blog yazılarımı da inceleyebilirsiniz; Johari Pencerisi | SWOT-TOWS Analizi | Konfor Alanı | Kabuğunu Kırmak | İşe Alımda Aranan Teknik ve Sosyal Beceri | Mentor-A | Mentorluk