OFİSTE YAŞAM

Ofiste Yaşam

OFİSTE YAŞAM

Yeni nesil çalışma ofislerinde teknoloji kullanımları, mekanın esnekliği, doğal malzemelerin maksimize edilmesi, düşük enerji maliyetleri, yüksek çalışma performansı, çalışma ve yaşam standartlarının iyileştirilmesi gibi mekansal analizler ve veriler artık gündemde.

Açık Ofisler Çalışanları Mutlu Ediyor

Arizona Üniversitesi‘nin yaptığı bir araştırmaya göre açık ofislerde çalışan kişilerin daha aktif ve daha az stresli olduğu belirlenmiş. Yürütülen çalışma kapsamında açık ofislerde çalışanların kalp atış hızlarını ve hareketlerini göğüslerine taktıkları sensörler aracılığı ile 3 gün boyunca takip etmişler.

Kapalı Ofisler Depresyon Getiriyor

Occupational & Enviromental Medicine dergisinde yayımlanan rapora göre, kapalı/paravanlı ofislerde çalışan kişilerin hareketsiz kalma eğilimde olduklarını ve bu sebeple kalp rahatsızlıkları gibi çeşitli ciddi rahatsızlıklara eğilimli oldukları sonucuna varırken aynı zamanda bıkkınlık ve depresif ruh halini de beraberinde getirdiği ortaya çıkmış. Buna karşılık, açık ofislerde çalışan kişilerin ise fiziksel aktivitelerinin kapalı ofislerde çalışanlardan %32, küçük odalarda çalışanlardan ise %20 daha fazla olduğu açıklanmış. Açık ofislerde aktif çalışanların stres seviyesinin, çalışma saatlerinde daha az aktif olanlara göre %14 daha az olduğu raporda belirtilmiş.

Odaklanma, İş Birliği, Öğrenim ve Sosyallik

Gensler’in çalışma mekanları üzerinde yaptığı bir diğer araştırmada ise çalışanların günlük aktivitelerinde ‘’yaratıcı-yenilikçi’’ olmasını sağlayan ‘’dört mod’’ prensibi ile çalışma mekanlarındaki iş veriminin arttığını gözlemlenmiş.

  • Sosyalleşme; ortak bağları ve değerleri, kolektif kimlik ve verimli ilişkileri oluşturan iş etkileşimleri. Konuşmak, gülmek, sosyalleşmek, tanışma, kaynaşma, kutlama, mentörlük.
  • Odaklanma; dikkat ve konsantrasyonu içeren iş belirli bir görev veya proje. Düşünmek, yansıtmak, analiz etmek, yazmak, problem çözmek, yaratmak, hayal kurmak, gözlemlemek.
  • İşbirliği; başka insanlarla çalışmak ya da grup çalışmaları başarıya yaklaştırır. Bilgi paylaşımı, tartışma, dinleme, beyin fırtınası.
  • Öğrenme; bir konuda yeni bilgi edinmek için eğitimlerden ve deneyimlerden faydalanıyoruz. Eğitim, konsept geliştirme, keşfetme, öğretmek, yansıtmak, bilgiyi entegre etmek.

Gensler’in araştırmasında, insanların zamanının %6’sını sosyal faaliyetlerde, %59’unu konsantrasyon gerektiren işlerde, %4’ünü öğrenmeye yönelik çalışmalarda ve %22’nin ise işbirliği yaparak geçirdiğini görüyoruz. Günümüzün üçte ikisini çalışma mekanlarında geçirdiğimizi düşünürsek, içinde bulunduğumuz mekanın ve bu mekanların sağladığı fiziksel koşulların da kaliteli ve yüksek performanslı olması gerekiyor.

Yeni Nesil Ofis Anlayışı Gündemde

Çalışma kültüründe ve alışkanlıklarında son dönemde gözlemlenen değişime, zamanımızın büyük bir çoğunluğunu geçirdiğimiz ofislerimizin de uyum sağlamasını bekliyor ve diliyoruz.

Çalışanların kolaylıkla iletişim kurabileceği, kolektif çalışma alanları artmaya başlıyor. Çalışma ofislerinin kurgusu, çalışanların kendilerine en uygun yerde ve zamanda ihtiyaç duydukları kişilerle çalışabilmelerini sağladığında; mutluluğu, performansı, verimliliği artırdığı, bunun yanında ekip olarak stratejik hedeflere ulaşıldığı gözlemleniyor.

blog.artemisaritim.com sitesinde de benzer versiyonda bu yazım yayınlanmıştır;

Ofiste Yaşam

Kaynak

https://www.gensler.com/uploads/document/129/file/2008_Gensler_Workplace_Survey_UK_09_30_2009.pdf

Yararlı olması dileğiyle.

HakanMADEN

3 thoughts on “OFİSTE YAŞAM

  1. Ülkeden ülkeye farklılık gösterir mi acaba?
    Uzun zaman kamuda yöneticilik yaptım, açık ve kapalı ofislerde çalıştım. Kapalı ofislerdeki çalışmalarımın daha verimli olduğunu düşünüyorum.

  2. Kültürel farklılıklarımız iş yağış şekillerimizin üzerinde de etkisini gösterebiliyor. Araştırmanın kapsamı da Birleşik Krallık.
    Karakteristik farklılıklarımız da açık-kapalı ofis tercihlerimizde önemli bir etken.
    Bir araştırmayı paylaşmak istedim. Ben de kapalı ofislerde verimli olduğumu düşünüyorum 🙂
    İlginize teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.