Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi

ZORUNLU BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ

25.08.2016 tarih ve 29812 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 28.03.2001 tarihli ve 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununda yapılan değişiklik ve ekler ile “Çalışanların otomatik olarak bireysel emeklilik planına dahil edilmesi” hususu düzenlenmiştir.

Yani, 01.01.2017 tarihinden itibaren çalışanlar için bireysel emeklilik sistemine zorunlu giriş getirilmiştir. Uygulamanın aksatılması halinde işverenler için idari para cezası öngörülmektedir. Herhangi bir zarara uğramamamız için konuyu ele alalım istedim.

  1. HANGİ ÇALIŞANLAR OTOMATİK OLARAK BES SİSTEMİNE DAHİL EDİLECEKTİR?
    • TC vatandaşı olmak.
    • 45 yaş altı sigortalı olmak.
  2. UYGULAMA NE ZAMAN BAŞLAYACAKTIR?
    • Zorunlu BES sistemi 01.01.2017 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.
  3. UYGULAMA NASIL YAPILACAKTIR?
    • İşveren, BES şirketlerinden biri ile yapacağı anlaşma ile çalışanlarını otomatik olarak BES sistemine dahil edecektir. Hangi BES şirketlerinin zorunlu BES sistemi kapsamında emeklilik planı sunabileceğini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarlığı belirleyecektir.
  4. KATKI PAYI ORANI NE KADARDIR?
    • Katkı payı, çalışanların prime esas kazançlarının %3’üne karşılık gelen tutarı ifade etmektedir. Çalışan otomatik katılıma ilişkin emeklilik sözleşmesinde belirlenen tutardan daha yüksek bir tutarda kesinti yapılmasını işverenden talep edebilecektir.
  5. KATKI PAYINI KİM ÖDEYECEK?
    • Katkı payı çalışanın prime esas kazancından kesilecektir. Zorunlu BES sistemi ile işverene herhangi bir ek mali yükümlülük getirilmemektedir.
  6. ÇALIŞANIN CAYMA HAKKI VAR MIDIR?
    • Çalışan, emeklilik planına dahil olduğunun kendisine bildirildiği tarihten itibaren 2 AY İÇİNDE sözleşmeden cayabilir.
  7. ÇALIŞANIN İŞ YERİNİN DEĞİŞMESİ HALİNDE NE OLACAK?
    • Yeni işyerinde bir emeklilik planı var ise, çalışanın birikimi ve sistemde kazandığı emekliliğe esas süresi yeni işyerindeki emeklilik sözleşmesine aktarılır.
    • Yeni işyerinde emeklilik planının bulunmaması halinde, çalışan talep ederse önceki işyerinde düzenlenmiş sözleşme kapsamında katkı payı ödemeye devam edebilecektir. Talep etmediği takdirde emeklilik sözleşmesi sonlandırılır.
  8. DEVLET KATKISI NEDİR? HANGİ HALLERDE SAĞLANIR?
    • Çalışan, cayma hakkını kullanmadığı takdirde sisteme girişte bir defaya mahsus olmak üzere 1.000,00 TL tutarında devlet katkısı almaya hak kazanacaktır. Bakanlar Kurulu bu tutarı yarısına kadar artırmaya veya yarısına kadar azaltmaya yetkili olacaktır.
  9. CEZAİ YAPTIRIM VAR MIDIR?
    • İşverenler bu değişiklik kapsamındaki yükümlülükleri bakımından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından denetlenecektir. İşverene, bu değişiklik kapsamındaki yükümlülüklere ve yürürlüğe konulan düzenlemelere uymaması halinde, her bir ihlal için 100,00 TL idari para cezası uygulanacaktır.

Birçok ayrıntı ve teknik konularda alt yönetmelik ve tali mevzuatların çıkması beklenmektedir.

Yine detay Resmi Gazete‘de yer almaktadır.

 

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.