İK Uzman Adaylarına Önerim; Oyun Oynayı

İNSAN KAYNAKLARI UZMAN ADAYLARINA ÖNERİM; OYUN OYNAYIN

Açıkça ifade etmem gerekirse daha önce İnsan Kaynakları departmanını sadece işe başvuru yapılan birim olarak algılardım. Üniversiteden mezun olduktan sonra bu departmanla mülakat savaşları vereceğim aklımın ucundan bile geçmemişti. Her başvurumun ilk muhatapları insan kaynakları uzmanları oldukları için de onlar beni ne kadar merak ediyorsa ben de onların yaptıkları işleri çok merak ettim. Her olumsuz mülakat sonucum, insan kaynakları departmanına olan aşkımı daha da artırdı.  İnsan Kaynakları alanında hikayemin giriş cümlesini bunlar oluşturuyor. Devamını muhabbetlerimde aktarıyorum o sebep burayı böyle atlayalım.

Buraya nerden geldik? Üniversite mezuniyeti sonrası odağım çok farklı alanlardı. Olmadı, uzadı, yamuk yapıldı! Bir milat belirledim ve İnsan Kaynakları uzmanı olmak adına kollarımı sıvadım. Nefret duyduğum alana aşkla bağlandım. Bu mesleği yapabilmek adına tek bildiğim departmanın ismiydi! Tabi bu bilgi bana yetmedi 😊 Okudum, araştırdım, nerede etkinlik varsa oraya koşturdum. Bunlar benim sonradan kazandığım şeylerdi. Bence bu öğrendiklerim bir temel oluşturuyordu ama bu temeli hizaya getiren başka şey vardı. Bence bu, küçüklükten beri oynamış olduğum oyunlara bağlı olabilirdi. Evet hala öyle olduğunu düşünüyorum.

Küçüklükten beri kros, masa tenisi, basketbol, futbol, satranç gibi oyunların yanında yoğunlukla strateji tabanlı bilgisayar oyunları çok oynadım. Hala daha pc oyunları oynarım çünkü gerekli olduğunu düşünüyorum.

İnsan Kaynakları alanında üniversite bölümleri oluşmadan önce insanların bilgisine ve/veya yeteneklerine göre bu departmanda görevler veriliyordu. Şimdi ise bu departmana özel üniversite bölümleri var. Her şeyin teoriden ibaret olmadığını anlatmak istiyorum aslında. Sizi farklı kılacak, sizi öne çıkaracak yetkinliklere ihtiyacınız var çünkü yetenek savaşlarının ortasında güçlü birkaç silahınız olmak zorunda. Bu silahı istediğiniz kursa gitseniz de hemen edinemezsiniz.

Her şeyi yapıyorum olmuyor veya yapıyorum ama eksik kaldığım noktalar olduğunu düşünüyorum dediğiniz noktada bu blog yazım size yardımcı olur mu? Başka çözümü olan varsa denesin, burada da ben kendi önerilerimi paylaşıyor olacağım.

Abartma diyenlere; Jane MCGOINAL, TED konuşmasında bilgisayar oyunları sayesinde dünyayı kurtarma telaşındayken benim bu yazımı dikkate almamak için bir neden olmamalı 😊

İşimiz, zamanımız, kilomuz ve dizilerimiz sebebiyle basketbol ve masa tenisi oynayamayacağız ama bir bilgisayar oyunu oynayabiliriz. Başlaması ve bitirmesi kolay, multiplayer sayesinde sınırlar ötesi bir takım çalışması yapabiliriz. Yanındaki ekibiyle yapamayıp bunu başaran olursa şaşarım 😊

Bilgisayar oyunlarını zaman öldüren araç değil, yetkinlik tohumlarının atıldığı bir yer olarak görülmesi gerekiyor.

Bilgisayar oyunlarının aşağıdaki yetkinlikleri geliştirdiğini düşünüyorum;

  • Problem Çözme – Kriz Yönetimi – Strese Dayanıklılık
  • Takım Oyunu – Ortaklıklar Kurabilme
  • Hızlı Karar Verebilme – Risk Alabilme
  • Zaman Yönetimi – Verimlilik
  • Dikkat ve Konsantrasyon

Bu yetkinlikleri geliştirmek adına önerebileceğim oyunlar;

Problem Çözme – Kriz Yönetimi – Strese Dayanıklılık – Zaman Yönetimi

  • SimCity
    • Kendi kentinizi yarattığınız, insanların ve doğanın taleplerini yerine getirmek için doğru arzı yaratmaya çalıştığınız bir oyun. Mesleki anlamda çok önemsiyorum. Evsize ev, işsize iş, yolsuza yol, susuza su vermeye çalıştığınız, bütçenizi kontrol ettiğiniz, birden fazla işi bir arada yürütmeyi, çıkabilecek problemleri ön görebilmeyi ve alternatif çözümü hazırlamak durumunda olduğunuz bir oyun.
  • Emergency
    • Bu oyunda zaman yönetimi ve işleri önceliklendirme bakımından faydasını çok gördüm. Bir şehir düşünün, bazı doğa olayları veya kazalar gerçekleşiyor. Durumun ciddiyetine ve imkanlarınıza göre önceliklendirme ve sonrasında zamanla mücadele ederek aksiyon almanız gerekiyor.

Takım Oyunu – Ortaklıklar Kurabilme

  • Age Of Empires / Command & Conquer Generals / World of Warcraft / Travian
    • 98 yılından beri hastası olduğum bir oyun var. İşbirliği yaptığınız ülkelerle ticari ilişkileri geliştirip düşmanı bir strateji doğrultusunda yok etmeye çalıştığınız bir oyun. Bu oyunlardan biri sayesinde bir abi ile tanıştım. Ve bana üniversite hayatım boyunca burs, Trabzon maçlarında kombine sağladı. Bir oyunun bana sağladığı en güzel şey Trabzon’da kapısı hep açık bir evim bir abim var.
  • Football Manager / Championship Manager
    • 98’de başladığım kariyer hayatımda yıl olmuş 2037 hala Aziz başkan olarak duruyor. Ben bu kadar diktatör biri görmedim 😊 Alex gidince de tamamen bağlarımı kopardım ve artık Kardemir Karabükspor taraftarıyım. Bu oyunlarda biraz zor oluyor bu takım. Malum bütçe yetersiz. Yine mazeretlere sığınmadan, rakip analizini doğru yapıp, doğru antrenmanı belirleme ve genç yetenekleri keşfetme adına birkaç yılımı İK sistemi kuruyormuş gibi harcadığım bir oyun.

Hızlı Karar ve Risk Alabilme

  • Half Life / Counter Strike / Battlefield
    • Şiddet içerikli ama el-kol koordinasyonunuzu saliseler içerisinde geliştirebildiğiniz, belli bir plan ve tedbir içerisinde hareket ederek yapılan yanlış seçimin bedelini canınızla ödediğiniz bir oyun.
  • Pes / Fifa
    • Halı saha maçına adam bulamadığımız zamanlar için 4 konsol alınan bir oyundur. Yine el koordinasyonunun yeterli olduğu ama üstün gayret gösterenlerin ayak koordinasyonlarını da geliştirebildikleri bir oyun. Hedef gol atmak olsa da bunu takım başarısıyla yapabilirsiniz.

Dikkat ve Konsantrasyon

  • Colin Mcrae Rally
    • Pek sevmem. Ama değişen koşullara ayak uydurarak, hızınızla konsantrasyonun dibini bulabileceğiniz ve minik dokunuşların büyük etkilerini hissedebileceğiniz bir oyun.
  • H.A.W.X
    • Çocukken pilot olmayı çok isterdim. Hedefe kitlenmek, takip etmek, doğru silahla doğru zamanda düşmanın kanadını kırmanın keyfini yaşayabilirsiniz. Tabi, basit gibi ama bu kararları saatte 2 bin km hız yapan bir uçakta veriyorsunuz. Nasıl ki iş telaşında bombardıman yapıyoruz, aynısı.

Zaman Yönetimi ve Verimlilik

  • Worms
    • Düşük işlemci, düşük grafik, basit görünüm ama araçları bakımından zengin bir oyun. Eş – çocuk – sevgili herkesle rahatça oynayabilirsiniz.
  • Microsoft Flight Simulator
    • İşini ciddiye alanlara tavsiyem. Formalite, prosedür, talimat, sistem olmazsa olmaz diyenlere gelsin.

Bunlara gerek var mı? Her şeyin cevabı kendinizde. Ben bu oyunların bana katkı sağladığını, yaptığım işime ve projelerime olumlu yansımaların olduğunu düşünüyorum.

Yararlı olması dileğiyle
Saygılarımla

HakanMADEN

2 thoughts on “İK Uzman Adaylarına Önerim; Oyun Oynayı

  1. selam,
    lütfen yanlış anlama, ben bunları çevremde söylediğimde milletin bön bön bakışlarıyla ya da alaycı bakışlarıyla anlattıklarımı idrak etmelerini bekliyordum. öncelikle benim gibi düşünenler varmış sevindim. 85 yılından beri bilgisayar oyunlarını oynarım. ve bahsettiğiniz manada bana çok katkısı oldu. çok başarılı öğrenci değildim ama bir çok aşama katettim. şahsen empire earth diye bilinen oyunu multi player oynanmasını tavsiye edebilirim. bende saydıklarınız dahil bir çoğunu oynadım. favorilerim; empire earth, sim city, delta force, f16 raptor, online olarakta knight online…
    çok ilginç katkıları oldu diyebilirim. subliminal mesaj ve stres dolu gündelik tv den çok kitaplar ve bu oyunlar (evet bunlarda da var mesaj) ama belki her insana olmasa bile bir takım insanlara faydası olabilir. kişiler kendilerini test edip fayda görürlerse her alanda inanılmaz katkıları olabiliyor. zaman yönetmek şartıyla!
    negatif etkileri için tavsiyem de şu olabilir. fitness yahut yüzme gibi bir sporu yürüyüşle birlikte yaparak buradaki pasifliği ve bazı negatif etkileri giderebilirler.
    öğrenci için planlı şekilde derslerde, çalışan için iş ve yönetici stresi ile günün yorgunluğu gidermek bağlamında ve bahsettiğiniz alanlarda uzun vadeli artısı için size katılıyorum.

  2. Ertan Bey, çok güzel yorumladınız. Bön bön bakışlar bugün tam tersi. İşler ve iletişimler artık oyunlaştırma tabanı altında kurgulanıyor. Bir işi bitirdin mi, al sana şeker bu da rozetin 🙂 Takım oyunlarını geliştirmek amaçlı benim önerim işyerinde Age Of Empires ekipleri kurulmalı. Bunu yapan yok. İlk ben yapacağım.
    Negatifliği üzerimizden atmak için önerileriniz de çok güzel. Teknoloji bilinçli kullanılırsa yararlıdır diyorlar ya aynısı oyunlar için de geçerli. Bir bilinç çervesinde oynanıyorsa yararlı, zaman öldürmek için oynanıyorsa sıkıntı.
    Teşekkürler

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.