İŞ ANALİZİ
İş Analizi nedir? diye arattığınızda karşınıza şöyle kısacık bir tanım çıkacaktır; İş Analizi, yapılan işle ilgili bilgi toplamak ve yapılan işi doğru şekilde tanımlamaktır. Tanımının kısa olmasına aldanmayın. Eğer bir şirkete İnsan Kaynakları sistemi kuracaksanız hayata geçireceğiniz birçok fonksiyonun veri kaynağını bu çalışmadan elde edeceksiniz.
Piyasada iş analizi ile ilgili birçok kaynak var. Sizlere ilham olsun ama siz kendi ihtiyacınıza göre soru kalıpları oluşturun isterim. Sadece görev tanımlarını oluşturmak için değil birçok süreci de desteklediği için uygun bir matris oluşturmak gerekiyor. Bu matriste hangi sorunun hangi sürece destek sağlayacağı açık ve net olmalı. Bu sürecin çalışanlarla paylaşılması da süreci destekleyecek büyük bir adımdır. Çünkü verecekleri her bir cevabın hangi noktadaki ihtiyaca çözüm sağlayacaklarını bilmek onların bu süreci sahiplenmesini sağlayacaktır.
AMAÇ
İş Analizini yaparak aşağıdaki süreçlerimizi netleştirebiliriz;
- İş ile personel arasında uyum sağlayacak bilgiler edinmek,
- İş değerlemesinde işlerin göreceli değerini belirlemek,
- Ücret yönetimi ile ilgili bilgi sağlamak,
- Performans yönetimi ile ilgili bilgi sağlamak,
- Seçme ve yerleştirme ile ilgili iş gereklerini belirlemek,
- Eğitim yönetimi ile ilgili bilgi sağlamak,
- Çalışma koşullarını iyileştirmek,
- İşletmede, her bölümün görevleri ile bölümler arası ilişkilerin düzenlemek,
- Görev tanımları, iş süreçleri ve organizasyon şeması oluşturulması gibi ihtiyacınıza yönelik tasarlayabileceğiniz iş analizi soruları ile tüm bu süreçlerin veri tabanını oluşturabilirsiniz.
İŞ ANALİSTİ
İş analizini yapan kişilere İş Analisti denir. Firmanın büyüklüğüne ve seçilecek analiz yöntemine göre birden fazla analistin çalışması gerekebilir. Bu noktada İş Analist sayısını belirlemek için aşağıdaki formül sizlere yardımcı olacaktır;
N = I / (GxS)
- N : Gerekli analizci sayısı
- I : Analiz edilecek iş sayısı
- G : Günlük ortalama görüşme sayısı
- S : Tüm iş analizi için öngörülen tamamlanma süresi
SÜREÇ
İş analiz sürecini yürütürken aşağıdaki süreç adımlarını izlememiz gerekiyor. Bu süreçler arasında yöntem belirleme de var. Her birinin avantajı ve dezavantajı göz önüne alınarak şirketiniz için en uygun yöntemi seçerek süreci sürdürebilirsiniz.
- Hazırlık
- Yöntem belirleme
- görüşme
- anket
- gözlem
- Uygulama
- Analiz
Benim hazırladığım İş Analiz Formu 28 soru içeriyor. İş değerlemesi ve ücret sistemine yardımcı olması adına analizi başlatmadan puan dağılımlarını belirledim. Bir taşla birden çok süreci vurmak isteyenler daha titiz çalışma yapabilir.
İş Analiz formumun görseli aşağıdaki gibidir;
İş Analizi soruları ve hizmet edeceği İK süreçlerini aşağıdaki gibi bir matris oluşturup aralarında bir bağlantı kurabilirsiniz. Bu sayede her bir fonksiyonu ele alırken sizi destekleyecek verilere ulaşmanız kolaylaşacaktır.
Sürecin tamamlanması ardından verilerin derlenmesi için aşağıdaki gibi bir çalışma yapabilirsiniz. Bundan sonraki artık işin fırınlanma sürecidir.
Buraya kadarki süreci birçok kez deneyimledim. Yeni başladığım firmamda da bu süreci başlattık. Şu an verileri toparlama aşamasındayım. Bundan sonra izleyeceğim yolları da blog yazısı yapmak istiyorum. İş Değerleme, Ücret Yönetimi, Görev Tanımı, vb. gibi hazırlığını yapacağım birçok adımımı blog sayfama taşımaya çalışacağım.
Yararlı olması dileğiyle
Saygılarımla