ÇIKIŞ MÜLAKATI
Mülakat bana göre üçe ayrılır; işe giriş mülakatı, iyileştirme mülakatı(çalışan memnuniyeti – geribildirim görüşmeleri) ve çıkış mülakatı. İşe alım esnasında adaylar üzerinde hissettirmeye çalıştığımız imajımızı korumak ve bu imajı işten çıkış esnasında dahi sürdürmek bazen elimizde olmayan sebeplerden dolayı çok zor oluyor. İşveren markası anlayışı oturmayan şirketlerde yaşanan bu durumun derin kuyularında boğulmadan Çıkış Mülakatı adlı konumuz hakkında bir şeyler paylaşmaya çalıştım.
Bir şirkette geribildirim kültürü gelişmiş veya iletişim gücü yüksek seviyede olabilir. Bu değerli güçlere sahip olan şirketlerin dahi “işten çıkış prosedürü”nde yer alan “çıkış mülakatı” uygulamasından vazgeçemezler. Çünkü en büyük geribildirimin ve en samimi iletişimin yaşanacağı o 20 dk’lık zaman her şeyden daha kıymetlidir.
Çıkış mülakatlarına özen gösterip, sürdürülebilirliğini sağlayan ve bu çıktıları, organizasyonun yararı için kullanan insan kaynakları uzmanlarına birkaç önerim var;
- Çıkış mülakatının özellikle kendi isteği üzerine ayrılan çalışanlara uygulanması taraftarıyım. Yine de samimiyetini ve sakinliğini koruyabileceğine inandığınız, işveren tarafından işten çıkarılanlara da uygulayabilirseniz süper olur. Tabi işten çıkarılanlara sormamanız gereken sorular var. O sebeple iki ayrı form hazırlamanızı öneririm 🙂
- Bu mülakat, ayrım yapılmadan tüm çalışanlarla yapılmalı.
- Kendinize çıkış mülakatı ile ilgili hedef koyarak bunu İK aylık/yıllık raporunuza ekleyebilirsiniz: Çıkış Mülakatı Sayısı / İstifa Sayısı
- Çıkış mülakatını, işten çıkış ile ilgili tüm resmi işlemlerin bittikten sonra yapılması taraftarıyım. Resmi anlamda süreci sonlanan ve alacak-verecek hesabı netleşen çalışanın artık kafası çok meşgul olmayacaktır.
- Görüşmenin sohbet havasında olması ve son kez karşılıklı çay-kahve içilerek gerçekleşmesini öneririm. Bu samimiyetle gerçekleşen mülakatlarda çıkan raporlar çok daha verimlidir, deneyin.
- Çıkış mülakat sorularının ucu açık ve ucu kapalı şekilde hazırlanabilir. Ucu kapalı sorular bir anket metriğine çevrilerek işten ayrılmalarının sebeplerini yüzdesel raporlayabilmeniz kolaylaşır.
- İşe giriş mülakatında göstermeye çalıştığımız imajı işten çıkış mülakatında da göstermeliyiz. “Şirketten ayrılıyor olsam da geribildirimlerime önem veriliyor” düşüncesini hissettirebilmeliyiz. Zorunluluktan ziyade bu görüşmenin, organizasyonu iyileştirmek için kullanacağımızı unutmamalıyız.
- Bu görüşme şikayetleri dinlemek için değil, tamamen önerileri almak üzerine kurgulanmalı. Ona göre de sorularımızı özenle hazırlamalıyız.
Çıkış mülakatı ile ilgili örnek formumu linki tıklayarak indirebilirsiniz Çıkış Görüşmesi Değerlendirme Formu
Yararlı olması dileğiyle
Saygılarımla